bani

10 lucruri pe care să nu mai cheltui banii

De câteva luni am început o cruciadă împotriva consumerismului. Îmi monitorizez cheltuielile şi aplic modalităţi noi de a limita cheltuielile sau chiar de a câştiga bani în plus. Asfel, am pus cap la cap această listă de 10 lucruri pe care să nu mai cheltui banii, care spre să îţi fie şi ţie utilă:

1. Abonamentul la sală

Nu, nu sunt împotriva sportului. Şi eu îmi doresc să merg la sală de anul trecut, însă nu merit încă 🙂

Înseamnă că înainte să plătesc sala “ca să mă motiveze să merg” trebuie să renunţ la dulciuri şi să fac 15 minute de sport acasă de două ori pe săptămână timp de o lună. Cum însă nu m-am mobilizat să fac acest minim efort, ce sens are să arunc banii la sală?

2. Haine şi jucării pentru cei mici sau chiar pentru tine

Sunt cele mai perisabile lucruri din lume. Azi se joacă cu tractorul cel nou, maine vrea elicopter şi uită de tractor. Sau are haine uitate în dulap care i-au rămas mici. Sigur sunt si alte mămici  în aceeaşi situaţie. Caută grupuri de facebook pe care să cumperi hainuţe şi jucării pentru copilul tău şi vei economisi o sumă importantă de bani. Bonus: nu te mai superi când copilul s-a plictisit de jucăria cumpărată ieri- o poţi vinde mai departe ;). Eu îmi propun să dau o şansă electronicelor la mâna a doua înainte de a cumpăra unele noi.

3. Animale de rasă

(Am mulţi prieteni care şi-au cumpărat animale însă sper că îmi vor înţelege punctul de vedere.) 

Nu întâmplător vorbesc în titlu despre “lucruri”. Atunci când cumperi un animal cu sute sau chiar mii de lei pentru că este “de rasă” nu cumperi de fapt un animal. Cumperi un accesoriu, care te va face să arăţi bine pe stradă, te va ajuta să devi mai popular sau se va accesoriza cu sufrageria ta. Dacă într-adevăr eşti un iubitor de animale poţi să salvezi unul mult mai frumos şi foarte iubitor. Iar dacă nu ştii de unde să adopţi, întreabă-i pe cei de la Booking Catspert – Pisici pe creier, care salvează pisicuţe de pe stradă, sau Petsonality care fotografiază şi promovează animăluţe pentru a le găsi stăpân.

4. Servicii pe care nu le mai foloseşti

Ai încă telefon fix pentru că funcţionează pe acelaşi abonament ca şi cablul TV? Dar la TV când te-ai uitat ultima dată?  Nu zic să renunţi la ce foloseşti. Însă fii atent la ce plăteşti fără să foloseşti. Ai putea să economişeşti câteva sute de lei anul acesta.

5. Cărţi sau jocuri video

De ce? Pentru că eu am cumpărat anul trecut cărţi pe care nu le-am citit. Şi cărţi pe care le-am început, dar nu m-au plăcut. Anul acesta îmi propun să cumpăr doar cărţile pe care o să vreau să le recitesc sau prin care vreau să susţin autorul. Pe celelalte le voi împrumuta de la prieteni sau de la biblioteca Bookster. Cred că acelaşi lucru se aplică şi pentru jocurile video.

6. Cafea de pe stradă

Fiecare oraş este împânzit cu chioşcuri de cafea, însă preţul acestora nu este foarte rezonabil (6-20 RON), iar o excursie pe zi la un astfel de chioşc se transformă anual într-o gaură de buget. Trezeşte-te cu 10 minute mai devreme şi fă-ţi cafea acasă. Dacă vrei să o savurezi pe drum investeşte într-un termos: sunt foarte la modă şi le găseşti într-o varietate de mărimi şi culori. Iar dacă angajatorul îţi pune la dispoziţie cafea gratuit, acceptă: cu zahăr, lapte, scorţişoară poţi transforma un expresso clasic în cafeaua ta preferată.

7. Produse cosmetice

Eu nu sunt un caz extrem, însă tot reuşesc să am deschise 3-4 creme de faţă, câte o cremă de mâini şi un balsam de buze în fiecare geantă, mai multe produse de machiaj de acelaşi fel şi peste 30 oje majoritatea roşii sau bej. La inventar am constatat că multe cosmetice erau expirate şi am aruncat o parte dintre ele. Iar acum regula este strictă: nu cumpăr un fard nou până nu l-am terminat pe cel vechi. Iar dacă găsesc un produs la ofertă sau primesc cosmetice cadou le pun deoparte până le termin pe cele desfăcute. Până acum reuşesc să mă ţin de plan, iar baia e mai ordonată 🙂

8. Medicamente auto-administrate şi medicamente de marcă

În ultimii ani am devenit cu toţii ipohondrii. Mi se întâmpă şi mie: văd o reclamă la un medicament pentru circulaţia sângelui şi mă întreb dacă nu mi-ar fi util, “că mi-au cam îngheţat picioarele în pantofi aseară, sigur am circulaţia proastă”. Mă duc la farmacie, fără să trec pe la medic şi cer fix acelaşi produs din reclamă. Nu mă gândesc să întreb dacă nu cumva aceeaşi substanţă se găseşte într-un produs similar, dar care nu a avut reclamă tv şi e mai ieftin. Pe comportamentul meu se bazează şi farmaciile. Asta e motivul pentru care companiile de medicamente sunt unele din cele mai prospere afaceri din lume. De asta probabil şi la tine pe stradă, ca şi la mine, sunt 5 farmacii, una lângă cealaltă.

9. Ieşiri repetate în oraş

Accentul se pune pe cuvântul “repetate”. Avem nevoie să ieşim în oraş, dar limita pentru mine este o dată pe săptămână. În restul zilelor aleg să gătesc sau să invit prietenii acasă. Dacă nu simt că economisesc prea mult pe mâncare gătind, cu siguranţă mănânc mai sănătos. În plus economisesc pe băuturi (răcoritoare şi alcoolice), care sunt extrem de scumpe în restaurante.

10. Lucuri de care ştii şi tu că nu ai nevoie

Ochelari 3D când mai ai 3 perechi acasă. Încă un obiect vestimentar când ai dulapul plin. Mâncare pentru 20 persoane. Decoraţiuni noi pentru pomul de Crăciun. Încă o cratiţă. Şi orice altceva ai deja acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *