economii

5+1 Modalităţi de a economisi bani în 2019

Majoritatea dintre noi intră în 2019 cu rezoluţii şi planuri pentru a-l face mai bun decât fratele lui mai mic. Eu îmi propun să termin anul puţin mai bogată, de aceea am pus cap la cap aceste modalităţi de a economisi:

 

1. Monitorizează-ți cheltuielile

Ai nevoie de disciplină ca să îți monitorizezi cheltuielile, însă merită. Odată ce conștientizezi unde se duce cu adevărat salariul tău, vei fi mult mai atent la cheltuielile viitoare. Notează-ți zilnic cheltuielile si observă una-două luni cum se împart, după care vei începe cel mai probabil să renunţi la o parte din obiceiurile costisitoare.

Foloseşte metoda potrivită pentru tine:
a. Agenda și pix: Fă-ți o agendă (sau un caiet) doar pentru cheltuieli și ține-o pe noptieră; asigură-te că îi poți aloca 10 minute/seară
b. Excel: Eu anul acesta (2018) am folosit acest excel.  Am reuşit doar în proporţie de 70% din timp, deoarece nu stau zilnic la PC.
c. Aplicație mobilă: Eu îmi propun să testez varianta aceasta în 2019. Aplicaţia aleasă se numeşte Money Manager. Măsoară aceleași lucruri ca si excelul meu, doar că este mai prietenoasă și ușor de folosit pe mobil.

 

2. Stabilește-ți motivația

Cred că e mai ușor să economisești odată ce știi clar:
1. Pentru ce economisești
2. Cât trebuie să economisești
3. În cât timp trebuie sa economisești

Având clare în minte informațiile de mai sus putem să ne stabilim un obiectiv lunar de economii. Trebuie să avem grijă însă ca obiectivul să fie realist, altfel ne vor demotiva. Despre cât ar trebui să economisești în funcție de cât câștigi, am scris aici.

 

3. Plătește-ți datoriile mai întâi

Ține tot de disciplină. Imaginează-ți că de-abia ți-a intrat salariul. Salariul tău net este 2.000 de RON. Așadar ai putea crede că deții 2.000 de RON și plănuiești să îți cumperi un epilator nou de 1.200 RON. Te rog nu îl cumpăra. Nu ți-l permiți deocamdată. Întoarce-te la punctul 2 și propune-ți să ți-l cumperi în 6 luni.

Imediat ce ai primit salariul, plătește-ți rata, întreținerea și facturile (1100 RON). Bugetează-ți 20 RON/zi pentru masă (600 RON). Presupunând că nu mai ai alte cheltuieli (transport, animale de companie, ieșiri în oraș), poți acum să pui 200 RON în fondul de economii. Nu uita să păstrezi 100 RON și pentru urgențe.

Desigur datele problemei pot fi altele pentru tine, însă felul în care trebuie să abordăm finanțele ar trebui să rămână același.

4. Gătește (calculat)

Gătește în loc să cumperi mancare la birou. Fii organizat și fă-ți un meniuri săptamânale. Eu nu am facut asta până acum, însă sunt motivată să încep din mai multe motive:

  • Vom economisi timp si bani, cumpărând tot ce am nevoie pentru săptămâna în curs de la hypermarket, în loc să fac 3-4 drumuri la supermarketul din colț
  •  Vom găti pentru 1-2 zile – și ma voi asigura că mănânc sănătos, cheltuind mai puțin/ porție decat de la restaurantul de lângă birou
  •  Vom alege legume de sezon – ne va ajuta sa economisim (sunt de obicei mai ieftine) şi să mâncăm mai sănătos (sunt de obicei cele mai proaspete)

Vei putea găsi meniurile noastre săptămânal, pe blog.

 

5. Găsește costuri pe care le poți tăia

Acest punct are un efect imediat asupra portofelului tău. Cum se poate implementa:

  •  Renunță la un serviciu pe care nu l-ai folosit în ultimele 6 luni (Cablu, Telefon Fix)
  •  Împarte plata unui serviciu cu un prieten (Netflix)
  • Renunța la serviciul cuiva de care nu ai cu adevărat nevoie. De exemplu, la persoana care îți calcă hainele dacă în timpul acela tu nu faci ceva mai valoros (financiar sau sentimental)

 

+1. Investește-ți timpul liber

Alege în ce vrei să-ți investești timpul liber în 2019. Acest pas nu îți va aduce beneficii imediate, poate chiar te va costa. Dar, ca în cazul altor investiții, rezultatele se vor vedea în timp:
1. Investește în cursuri de specializare profesională în domeniul în care lucrezi/ alt domeniu
2. Investete intr-un hobby. Cine stie, poate va ajunge să îți placă așa de mult încât, în timp se va transforma într-o afacere.

 

Tu ce metodă foloseşti pentru a economisi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *