Ce fel de mamă voi fi?

De când am început să scriu pe blog am intrat într-o comunitate minunată şi m-am conectat dincolo de mediul online cu multe dintre cele care îmi citiţi articolele. Cum majoritate aveţi copii, m-aţi tras de mânecă şi mi-aţi sugerat să nu mai gândesc doar pentru doi atunci când fac check-list-uri şi bugete, ci şi pentru familiile cu copii. 

Dar ce ştiu eu despre copii?

Ştiu câte ceva din perspectiva „mătuşii de Matei”, însă nu ştiu aproape nimic din cea a mamei. Aşa am ajuns să discut cu Ana Maria despre cum a descoperit ea ce fel de mamă este şi despre ce fel de mamă mi-aş dori eu să fiu. Nu am ales-o întâmplător pe Ana pentru această discuţie plină de încărcătură emoţională: ea este kinetoterapeut pediatric. Are ani de experienţă şi interacţiune cu copiii, iar după naştere s-a dedicat proaspetelor mămici, care îşi doresc să spele corect şi fără teamă bebeluşii, dezvoltând Prima băită.

 

(cred că este firesc să adaug de la început un disclaimer pentru familie şi pentru prietenii apropiaţi: nu aşteptăm un copil şi nu plănuim unul în viitorul apropiat, iar când se va întâmpla nu o să vă lăsăm să aflaţi de pe blog 🙂 )

 

Sunt o mamă perfectă – doar înainte să am copii

Cu alte cuvinte, planurile nu se potrivesc niciodată cu realitatea, însă asta e pentru mine un motiv în plus să încerc să fiu cât mai informată şi să îmi clarific câteva direcţii înainte de a scrie articole care să fie utile pentru familiile cu copii. Aşa am ajuns să am, tipic mie, o lista cu 5 lucruri care mă vor defini ca şi mamă:

1. Voi naşte natural şi voi alăpta

Ştiu că este un proces foarte neplăcut şi că este posibil să nu depindă de mine dacă nasc sau nu natural. Sau poate nu voi reuşi să alăptez. Îmi doresc, însă, aceste experienţe – cred eu că mă vor ajuta să mă conectez mai bine cu bebeluşul, dar îmi promit să nu mă învinovăţesc dacă nu am parte de ele.

2. Voi cere ajutorul

Sănătatea copilului meu va fi pe primul loc încă din prima lui zi acasă. Şi chiar dacă mamele noastre au experienţă cu copiii şi ne vor ajuta, îmi doresc să am pe lângă mine şi un “expert în bebeluşi” aşa cum este Ana Maria. Pe lângă băiţă, Ana Maria învaţă mămicile să facă masaj şi gimnastică terapeutică bebeluşilor, aceasta fiind recomandată pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.

3. Voi face şi pentru copil un program de activităţi

Ştiu că un bebeluş nu face multe. Dar asta nu o să mă împiedice să îi citesc, să îi pun muzică sau piese de teatru. Şi pe măsură ce creşte ne putem juca cu bile, putem sorta culori sau alerga în parc. Obiectivul va fi să nu îl neglijez şi apoi să încerc să îl includ în activităţile mele.

4. Voi pune sănătatea fizică şi mentală a copilului pe primul loc

Adică îl voi ţine în braţe „cât vrea el şi încă o secundă”, îl voi alina şi, cu riscul de a fi un pic extremă, îl voi duce la pediatru pentru fiecare bubiţă. Teama mea cea mare era aceea că nu îl voi putea linişti când va avea misterioasele „colici abdominale”.

Însă Ana Maria m-a liniştit chiar şi pe mine. Folosind o steluţă din plante terapeutice, ea îşi calmează de fiecare dată bebeluşa, atunci când aceasta plânge. Ia pernuţa când merge să facă băiţă bebeluşilor sau când merge în vizită la mămici şi de fiecare dată pleacă fără ea. Steluţa este creată de Ana Maria special pentru bebeluşi şi totul este atent gândit pentru ei: greutatea (15 grame), forma, materialul din bumbac organic şi umplutură hipoalergenică ce conţine levănţică şi alte plante terapeutice. Doar pune steluţa caldă pe burtica bebeluşului şi acesta se linişteşte. Steluţa este recomandată şi pentru copii mari şi adulţi: plantele terapeutice ne ajută şi pe noi să dormim “ca nişte bebeluşi”. Nu e de mirare că a ajuns să le comercializeze şi alor mămici –   se pot comanda de pe pagina de facebook a Anei, Prima băiţă. 

ce fel de mama sunt

5. Îi voi spune NU

O să aibă de mic drepturi şi obligaţii. Reguli (sper eu) de neclintit pe care o să le respect cu iubire, dar cu stricteţe. Probabil că voi avea nevoie de muultă răbdare ca să îl fac să înţeleagă de ce plecăm din parc sau stingem tableta doar pentru că a lovit, însă eu nu mă enervez uşor şi nici nu mă ruşinez dacă se tăvăleşte în public. 🙂

 

Ce spuneţi mamicilor? Sunt prea idealiste regulile mele? Sau şi voi respectati o parte din ele?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *