Nu-ţi mai face planuri pentru 2019

Era 28 decembrie 2002. Învăţasem să scriu cursiv de mai bine de doi ani şi scriam cu fiecare ocazie.  Am scos o foaie A4 din sertar. Era salvată din caietul de limba română pe care îl folosise sora mea semestrul trecut, ale cărui pagini scrise ajunseseră pe fundul găleţii de gunoi.  Am pus titlul: “Plan scriitoare”. Pragmatică, am schiţat cele trei etape importante: aveam să termin şcoala primară, să fac gimnaziul şi apoi liceul. În 2011 aveam să fiu scriitoare.

 

Adevărul e că niciodată nu am ştiut ce vreau să mă fac când aveam să cresc. Destinul meu se schimba aproape săptămânal şi continuă să se schimbe 16 ani mai târziu. Ce aspru m-ar judeca fetiţa de atunci dacă ar afla că am dat la o parte cariera de scriitoare fără să am un plan de rezervă.

Rezoluţii, însă, mi-am făcut în fiecare an. Am setat obiective tot mai multe şi tot mai specifice. Pe unele le-am dus la bun final; pe altele le-am amânat sau le-am şters. Indiferent de rezultat, mi-am făcut alte planuri an de an.

Niciun plan, însă, nu a mai fost la fel de bun ca cel din 2002. La 10 ani, planul meu era necesar pentru a atinge obiectivul visat. Să termin facultatea la buget sau să îmi iau permisul de conducere sunt, în schimb, doar cioburi dintr-o viaţă-mozaic.

Master plan pentru viaţă

Aşadar luna acesta nu o să-mi mai fac planuri pentru 2019. Voi lucra la un singu plan: unul care va fi la fel de important în 201

9, în 2029 sau în 2059; un master plan pentru viaţă.

Voi urma modelul numit One-Page Personal Plan (OPPP), pe care l-am descărcat de aici(ultimul din pagină). Eu l-am descoperit în cartea Scaling Up, a lui Verne Harnish şi intenţionez să îl adaptez pentru strategia mea.

Cum îl completez?

a. Stabilirea categoriilor (între două şi patru categorii)

În această etapă stabilesc acele aspecte ale vieţii mele care vor conta la fel de mult peste 20 ani. Pentru mine sunt familia, cariera, sanatatea si hobbyurile.

b. Setarea celor mai îndrăzneţe obiective

Cum arată viaţa perfectă peste 25 ani? Ce ar trebui să am peste 25 ani în fiecare categorie ca să spun că am o viaţă minunată? În acest stadiu îmi stabilesc acele obiective indepărtate la care acum de-abia îndrăznesc să visez.

c. Stabilirea intervalelor de timp pentru verificarea obiectivelor

Mi-am propus ca în 25 ani să am o afacere? Ce ar trebui să fi făcut în 10 ani? dar în 5? dar în următoarele 3 luni? Sparg fiecare obiectiv în perioade măsurabile. Pe măsură ce obiectivul este mai aproape de prezent, acesta trebuie să fie mai concret.

d. Stabilirea obiectivelor zilnice 

“Sunt ocupată, nu am timp”  Îmi propun să trec peste această piedică a timpului şi să îmi aloc o oră în fiecare zi pentru a lucra pentru strategia mea.

 

Nu spun că obiectivele alese sunt bătute în cuie. O să mă răzgândesc sigur, cel puţin de câteva ori. Nu spun nici că o să funcţioneze. Însă o să încerc să mă ţin de acest plan.  Este o altă perspectivă şi mă ajută că voi ştii mereu unde vreau să ajung, la fel cum ştia şi fetiţa de 10 ani care a visat într-o zi să devină scriitoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *